Toegankelijkheidsfouten die je vandaag nog kunt oplossen

Quote: "toegankelijkheidsfouten die je vandaag nog kunt oplossen".

In onze steeds digitaler wordende wereld is het cruciaal dat websites toegankelijk zijn voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Toegankelijkheid op het web gaat over het bieden van een gelijkwaardige gebruikservaring voor alle gebruikers, ongeacht hun fysieke of cognitieve mogelijkheden. Gelukkig zijn er veel veelvoorkomende toegankelijkheidsfouten die je snel kunt oplossen. Hier zijn vijf verbeteringen die je vandaag nog kunt aanbrengen om je website toegankelijker te maken.

 1. Voeg Alt-Teksten toe aan Afbeeldingen
  Een van de eenvoudigste, maar meest over het hoofd geziene onderdelen van toegankelijkheid is het toevoegen van alternatieve (alt-)teksten aan afbeeldingen. Deze beschrijvingen helpen gebruikers met visuele beperkingen om de inhoud te begrijpen via schermlezers. Zorg ervoor dat je alt-teksten zinvol zijn en de afbeelding voldoende beschrijven.
 2. Verhoog het Contrast
  Veel websites maken gebruik van kleurenschema’s die onvoldoende contrast bieden tussen tekst en achtergrond. Dit kan het voor mensen met een visuele beperking moeilijk maken om informatie te lezen. Gebruik hulpmiddelen zoals de Contrast Checker van WebAIM om ervoor te zorgen dat je ontwerp voldoet aan de aanbevolen contrastverhoudingen.
 3. Maak Formulieren Toegankelijk
  Formulieren zijn een belangrijk onderdeel van veel websites, maar ze kunnen een uitdaging vormen voor gebruikers als ze niet correct zijn opgezet. Zorg ervoor dat elk invoerveld duidelijk is gelabeld en dat foutmeldingen duidelijk uitleggen hoe gebruikers problemen kunnen oplossen.
 4. Zorg voor Keyboard Navigatie
  Veel gebruikers vertrouwen op het toetsenbord om door digitale content te navigeren. Het is belangrijk dat alle interactieve elementen van je website, zoals links, knoppen en formulieren, navigeerbaar zijn met alleen het toetsenbord.
 5. Stop Automatisch Afspelende Media
  Automatisch afspelende video’s of audio kunnen storend zijn voor veel gebruikers, vooral voor diegenen die schermlezers gebruiken. Bied de mogelijkheid om deze media uit te schakelen, of, nog beter, laat de gebruikers actief kiezen om media af te spelen.

Door deze aanpassingen door te voeren, neem je belangrijke stappen naar het creëren van een meer inclusieve en toegankelijke website. Toegankelijkheid zou geen nagedachte moeten zijn – het is een belangrijk onderdeel van goed ontwerp. Begin vandaag nog met het toepassen van deze verbeteringen en maak jouw digitale content toegankelijker voor iedereen.

Meer weten? Neem contact op!

Scroll naar boven